ΚΝΩΣΣΟΣ

moregreece-knossos

Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Το ανάκτορο της Κνωσού συνδέεται με συναρπαστικούς θρύλους, όπως ο μύθος του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και η ιστορία του Δαίδαλου και του Ικάρου. Η πρώτη ανασκαφή του τόπου πραγματοποιήθηκε το 1878 από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι μακροχρόνιες ανασκαφές 1900-1913 και 1922-1930) του Άγγλου Sir Arthur Evans, ο οποίος αποκάλυψε ουσιαστικά ολόκληρο το ανάκτορο.
Το παλάτι καταστράφηκε τελικά γύρω στο 1350 π.Χ. από μια μεγάλη πυρκαγιά. Ο χώρος που κάλυπτε ήταν ξανά κατειλημμένος από την Ύστερη Μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Εκτεταμένη ανακατασκευή του ανακτόρου της Κνωσού πραγματοποιήθηκε από τον ανασκαφέα Sir Arthur Evans.
Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η ποικιλία των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών, ο ζωγραφισμένος σοβάς, η μαρμάρινη επένδυση και οι τοιχογραφίες που κοσμούν τα δωμάτια και τα περάσματα. Το προηγμένο επίπεδο τεχνολογίας που επιτεύχθηκε από τα Μινωικά αποδεικνύεται επίσης από κάποια πρωτότυπα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία, όπως τη χρήση δοκών για την ενίσχυση της τοιχοποιίας και τα σύνθετα συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης.