ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Starwood-Hotel-Destination-Greece-Crete-Agios-Nikolaos-1024x1024

Η όμορφη ήρεμη μικρή πόλη του Αγίου Νικολάου είναι η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου με 20.000 μόνιμους κατοίκους. Η πόλη είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μιραμπέλλου, αλλά το σημερινό όνομα προέρχεται από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται δυτικά της πόλης.

Επειδή οι Βενετοί δεν έδωσαν ποτέ σημασία στην περιοχή, ο Άγιος Νικόλαος δεν ήταν οχυρωμένος και παρέμεινε ένα μικρό ψαροχώρι μέχρι την εποχή που μετακινήθηκε η πρωτεύουσα του Λασιθίου (αρχές 20ου αιώνα). Από τότε η πόλη μετατράπηκε σε ένα γραφικό θέρετρο με τους κύριους πυλώνες της ανάπτυξης να είναι η ηρεμία και οι όμορφες παραλίες.

Εμπορικό σήμα του Αγίου Νικολάου είναι η γραφική λίμνη , μια μικρή λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης , που χρησιμοποιείται ως μικρό λιμάνι όπου σταματούν τα αλιευτικά σκάφη. Δεκάδες θρύλοι συνδέονται με αυτό, κυρίως λόγω των πολύ βαθιών υδάτων (π.χ., ότι δεν έχει κατώτατο σημείο). Στο βάθος της λίμνης, οι Γερμανοί διέθεσαν όλο το πολεμικό τους υλικό πριν εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1944. Μια βόλτα γύρω από τη λίμνη είναι πράγματι μια πολύ ωραία εμπειρία.